Fék

Biztonságos közlekedés alapja a jó fékrendszer

Erre egy szóval is tudnánk válaszolni: a biztonságunkért. Persze ez csak a jéghegy csúcsa, ahhoz hogy lássuk mennyire fontos az, hogy az autónk fékrendszerét rendszeresen karbantartsuk, érdemes magát az autófék szerepét tisztázni.

A fék, azaz eszköz, amely lehetővé teszi, hogy az egyre dinamikusabb és egyre gyorsabb járművekkel is biztonságosan lehessen közlekedni. Márpedig a fékút (ahány méter alatt az autó megáll) a sebesség növekedésével hatványozottan nő. Nagy sebesség mellett még egy jó állapotban lévő fékrendszerrel is vállalunk némi kockázatot, de elhasznált fékekkel már a saját magunk, szeretteink és mások életét is vásárra visszük. A fékek mellett a megfelelő autógumi kiválasztása is rendkívül fontos, mert a fékezés hatékonyságát a fékrendszer, az abroncsok és az adott útviszony is meghatározza.

A fékek állandó igénybevételnek vannak kitéve ezért természetszerűleg gyorsabban használódnak el, mint a gépkocsi egyéb alkatrészei. A kopások, megrongálódások figyelmen kívül hagyása pedig alkalmatlanná teszi a rendszert a hibátlan működésre. Ráadásul a fékezés folyamata egy igen bonyolult elven alapszik, ezért számos alkatrésznek kell egyszerre kiválóan összedolgoznia. Így ha csak egy láncszem is meghibásodik, az a fékezés teljes mechanizmusára negatív hatással lesz. Ezért is írják elő a szervizkönyvekbe az autógyárak bizonyos megtett kilométer után a kötelező fékrendszer ellenőrzést és amennyiben szükséges egyes elemek javítását, cseréjét.

A fékrendszer megteszi azt a szívességet Önnek, hogy azonnal félreérthetetlen jeleket küld, amikor már nem tudja ellátni azt a feladatát, amire eredetileg tervezték.

Amennyiben a felsorolt pontok valamelyikét is észleli az autóján, ne késlekedjen, hanem azonnal hozza be a szervizünkbe autóját, mert jó eséllyel a fékrendszer meghibásodott.

  • nagy sebességről történő lefékezés esetén morgó hangot hall
  • fékezésnél félrehúz az autó
  • a normálisnál intenzívebb gumikopást érzékel
  • ékezésnél kormányrázást észlel
  • fékezésnél fémes hangot hall
  • lüktet, pulzál vagy éppen túlságosan puha, nyúlós a fékpedál
  • a megszokottnál nagyobb a fékpedálút
  • az átlagosnál is jobban nő a fékút a sebesség növekedésével

Időpontfoglalás

Néhány perc alatt időpontot foglalhat a Bosch szervizszakembereinél.