Gumiabroncs

A márkafüggetlen Bosch Car Service Óbuda műhelyében az összes gumiabronccsal kapcsolatos szolgáltatást biztosítja. A helyes gumiválasztáshoz típushoz és használathoz igazított, specifikus tanácsokkal látjuk el az ügyfeleket. A professzionális szervizelés és javítás mellett átvizsgálásnál a szakemberek a nyomást és a gumiabroncsok futófelületét is ellenőrzik. A szervizben lehetőség van gumihotel szolgáltatásra: a téli és nyári szezonális tárolást kedvező feltételek mellett biztosítja a szerviz. Gumicseréhez kérjük, jelentkezzen be telefonon vagy itt tud időpontot foglalni. Autótulajdonosként, ha nem is feltétlenül szükséges, a gondos nyári gumi választás jegyében mindenképpen érdemes az oldalfalon található jelölésekkel ismeretséget kötni. A méret mellett itt kapnak helyet azok a speciális, olykor gyártótól és autómárkától is függő paraméterek, melyek nagy segítséget, illetve pontos iránymutatást nyújtanak ahhoz, hogy a megfelelő abroncsot válasszuk.

Magyarázó példa: 205/55 R16

    • Gumiméret 205: az abroncs szélessége (205 mm), lényegében ez a futófelület szélessége.

55: az oldalfal magassága az abroncs magasságának és szélességének aránya százalékban (55%)

  • R: az abroncs szerkezete (R, mint radiál), ma már szinte minden gumiabroncs radiál, vagyis R betűvel van jelölve
  • 16: a peremátmérő hüvelykben (16), ami lényegében azt mutatja, hogy a gumi milyen átmérőjű keréktárcsára szerelhető fel. 1 inch = 2,54 cm.

A méret és szerkezet mellett itt látható még további két fontos paraméter:

Terhelési index (példánkban 94): megmutatja, hogy egy abroncs esetén mekkora lehet a maximális hordozott tömeg. A 94-es érték 670 kg-ot jelent, vagyis 4 ilyen gumi maximum 2680 KG-nyi autót (az abban tartózkodókat is beleértve) képes biztonságosan szállítani.

Sebesség index (példánkban W), mely megmutatja, hogy a gumiabroncs milyen maximális sebességig használható biztonságosan. A W például 270 km/h-t jelenet.

A DOT szám

Ha használt abroncs vásárlása mellett dönt, akkor nagy jelentősége van a DOT számnak, mert ebből deríthető ki a gyártási év, illetve hónap.

A DOT felirat utáni első 4 karakter az abroncsgyár helyszínére, illetve a méretre utal.

Az ezt követő 4 karakter a gyártót jelöli.

Az utolsó négy – nagyon régi gumi esetében utolsó 3 – számjegy (általában bekeretezve) jelöli a gyártás idejét, az első kettő azt, hogy hányadik héten, míg a második kettő azt, hogy melyik évben. Például a „4216″ a 2016. 42. hetében készült gumit takar, míg a „129″ egy 1999 12. hetében készült abroncsot. Ez utóbbinál persze már rég lejárt a szavatosság.

Új abroncs esetén frissnek a 3 évnél nem régebbi, újnak az 5 évnél nem régebbi gumi számít.

Időpontfoglalás

Néhány perc alatt időpontot foglalhat a Bosch szerviz szakembereinél.